ایده‌ای برای ناهار روز جمعه


مادر همسر من آذری هستند و من طرز تهیه این خورش را از ایشان یاد گرفته‌ام . این خوراک به نظر من خیلی خوشمزه و مطلوب است و حیف است که در این فصل درستش نکنیم و از آن لذت نبریم . به خصوص که تا جایی که می‌دانم در بین اقوام دیگر ایرانی و به خصوص فارس‌ها ، یک خورش ناشناخته است .

برویم سراغ طرز تهیه :

1- مثل همه خورش‌ها ، اول پیاز خلالی را سرخ کرده بعد تکه‌های گوشت را افزوده و تفت بدهید . در پایان زردچوبه و فلفل بزنید و به مقدار کافی آب ریخته و بگذارید حدود 3-2 ساعت بپزد . یک نکته سلامتی در اینجا اضافه می‌کنم و آن هم اینکه زردچوبه را به مدت خیلی کم تفت بدهید . دیده‌ام بعضی خانمها وقتی پیازشان هنوز سرخ نشده زردچوبه را می‌ریزند . زردچوبه در اثر حرارت دیدن زیاد مواد مضر سرطان‌زا از خودش آزاد می‌کند . ( قابل توجه خانمهایی که برای خوش رنگ شدن سیب زمینی و کتلت و ... در روغنشان اول کمی زردچوبه می‌ریزند و بعد اقدام به سرخ کردن مواد دیگر می‌کنند . این کار و حرارت دیدن زیاد زردچوبه کاملا به ضرر سلامتی شما و خانواده شماست . )

2- در خلالی که گوشت در حال پختن است ، بنشینید هویج‌ها را به صورت خلال‌های ریز برش بزنید . خلال‌ها باید نازک باشند به طوری که وقتی سرخشان می‌کنید کاملا انعطاف پذیر باشند و به جای شکستن از وسط ، خم بشوند . امیدوارم منظورم را متوجه شده باشید چون عکس نگرفتم !

3- تبریک مرا بپذیرید ! شما کاملا از کت و کول و مچ و انگشت افتاده‌اید ! اگر هنوز حوصله آشپزی دارید خلال‌ها را در ماهیتابه بریزید و با حرارت ملایم و به مدت طولانی سرخشان کنید . میزان حرارت باید به حدی باشد که هویج‌ها هم سرخ شوند و هم بپزند .

می‌بینید ؟! انگار خلال‌ها در این سایز تولید شده‌اند ! ولی باور کنید همه را با دست خرد کردم ! همین کارها را کردم که مچم به این روز افتاده ! ولی اگر دستگاهی دارید که خلال ریز می‌کند از آن استفاده کنید . متاسفانه دستگاه من خلال ریز ندارد و حداکثر سیب‌زمینی خلالی به من تحویل می‌دهد .

4- هویج‌ها را بگذارید تا این مرحله سرخ شوند . من همیشه در این خورش ، یک مشت خلال پوست پرتقال هم می‌ریزم . از یکی دو ساعت قبل خیسشان می‌‌کنم و کمی تلخی‌شان را می‌گیرم . بعد می‌ریزم یک گوشه ماهیتابه و به اندازه 3-2 قاشق شکر رویش می‌پاشم . شکرها در اثر حرارت آب می‌شوند و به خورد خلال‌ها می‌روند و شیرینشان می‌کنند . به همین راحتی ! به علاوه وقتی پوست پرتقال‌ها را با هویج‌ها مخلوط می‌کنم شکر باقیمانده باعث کاراملی شدن هویج‌ها هم می‌شود .


5- وقتی گوشتتان به مراحل آخر پخت نزدیک شد هویج‌ها را به همراه تعدادی آلوی خورشی به گوشت اضافه کنید . بعد در همان ماهیتابه یک قاشق رب گوجه فرنگی را هم سرخ کنید و به خورشتتان اضافه کنید . این رب باعث خوش‌رنگ‌تر شدن خورشتتان می‌شود . نمک را هم اضافه کنید و حدود نیم ساعت الی 45 دقیقه زمان بدهید تا خورش جا بیفتد . در پایان مقداری زعفران هم اضافه کنید و خورشتتان را به همراه برنج معطر ایرانی سرو بفرمائید .

نوش جان !

توجه بفرمائید دلیل اینکه گفتم خلال‌هایتان انقدر نازک باشد که به جای شکستن ، خم شوند این است اگر ضخیم‌تر از این مقدار باشند ، تمامشان موقع کشیدن خورش در ظرف بر اثر تماس قاشق خرد می‌شوند و نهایتا شما به جای خورش خلال هویج ، خورش خرده هویج خواهید داشت !

به جای گوشت قرمز می‌توانید با مرغ هم درستش کنید . در همان مرحله اول به جای گوشت ، مرغ تکه تکه بریزید . زمان کمتری هم می‌برد . من پخته‌ام و خیلی هم عالی می‌شود . همچنین می‌توانید از ریختن رب صرف نظر کنید و به زعفران اکتفا کنید . ریختن خلال پوست پرتقال هم اختیاری است . من چون خیلی دوست دارم می‌ریزم و خیلی هم خوش عطر و بو می‌شود .

این هم یک ایده عالی برای ناهار روز جمعه‌تان ! طبخ کنید و به همراه خانواده لذت ببرید ...

پی‌نوشت - شب جمعه است و شب اول ماه محرم ..... اسیران خاک و همچنین مادر مرا به فاتحه‌ای میهمان کنید . ممنونم از محبتتان .

/ 99 نظر / 1023 بازدید
نمایش نظرات قبلی
نیلوفر

ولی اگه قلق این رنده هه رو یاد بگیری خیلی خوب میشه مخصوصاً شما که دستت هم درد میکنه واقعاً گناه داری این همه هویج رو با دست خورد میکنی![ماچ]

گلی

نازنین عزیزم حسابی دلمون را آب انداختیا.... راستی خواهر بزرگه من پسرش را همون رشد یک می گذاشت....هم دبستان و هم راهنمایی...خیلی راضی بود بعدش هم پارسا دبیرستان علامه حلی منطقه یک قبول شد الان دوم دبیرستانه...خودش که می گفت تاثیر مدرسه راهنمایی رشد بوده که من اینقدر خوب درس خوندم....جالبه که خواهر بزرگه همش به من می گفت که آراد را از پیش دبستانیش بذارم رشد!!!!!...با این توصیفها فکر کنم متد درسی و روش تدریس توی رشد عوض شده و من باید یه فکر درست و حسابی بکنم....توی منطقه مدرسه دولتی خوب هست یا نه؟!!!

بانوی مهر

آره نازنین با لبوی پخته هم می تونی ترشی درست کنی. سه سوته و راحت. فقط سرکه رو سفید بگیر که لبوئه رنگ بندازه و آبش به شدت خوشرنگ می شه. من ترشی درست می کنم اما عاقبت طاقت نمی یارم و ترشی لبو و ترشی کلم رو به سالاد اضافه می کنم ترکیب رنگشون محشره. عکس هاش رو دارم هروقت سر حوصله شدم حتما می گذارم تو وبلاگ.

دریا

خیلی نوشته ها تونو دوست دارم .با اجازه لینکتون میکنم

sheri

salam azizam.bande rejim hastam va alan abe dahanam az gooshe labam dare micheke :D poost porteghal doos nadaram.vaghti havija ro sorkh mikonim mishe shekar zad behesh ??? chon man shirin doos daram.bejaye aloo mishe ye zare ablimoo zad ???

شاعر شنیدنی ست

واییی من عاشق هویجم حالا هر جور باشه حتما درستشمی کنم البته خب اندازه هارو ننوشتیااا[عینک] مرسی

کیمیاگر

نازنین جون چرا که نه؟ لبو پخته بیرون هم میشه ولی نازنین قشنگ اول خودتو شطرنجی میکردی بعد اینو میپرسیدی اخه شما به این با سلیقه وکدبانویی لبو بیرون بگیری! ای بلا نکنه لبو پختن برات یه کار پیش پا افتاده هست با تمام وجود دلم میخواست یه شیشه اماده شو یه جور به دستت برسونم نوش جان کنی باخورشت خلال هویج لوبیا پلو قیمه میچسبه

نفیسه

نازنین جان سلام . امروز با وبلاگت آشنا شدم و یه نفس همه پست ها را خوندم . با اشکات اشک ریختم و با خنده هات خندیدم . خیلی خوشحالم از آشناییت .

خانومی

سلام نازنین جان خوبید عزیزم بهترید.خیلی عکس خوشکلیه وسوسه درست کردن را به ذهن میندازه [دست]

sheri

salami dobare.merci az in ke javabam ro ba hosele dadin.ghaza ro doros kardam va ba hamsaram lezat bordim.be rasme adab omadam tashakor konam va ye dasture ghaza ke emrooz doros kardam ro bedaam.havij ro modele hamin khoresht khalali va sorkh kardam,bad keshmesh va 1 ghashogh shekar ezafe kardam ta taft bokhoran,goosht charkh karde va piaz dagh va kami zadchube ro taft dadam,bad hame ina ro + zaferane faravan makhloot kardam va labe laye berenj rikhtam.besiaaaar laziz shod agar ghazaye shirin doost darin.badan fahmidam in ye ghazaye majlesie afghanie.heif weblog nadaram vagarna linketun mikardam.ishalla patun zood khoob she.doosetun daram.shad bashin